fbpx

Yağ Aldırma (Liposuction)

yağ aldırma

Çok genel bir soru olacak ama liposuction tanımını yapar mısınız?

Liposuction, çok genel tabiri ile, özel kanüller vasıtası ile vücuttan yağ çekme ameliyatıdır. Deride, kanüllerin girebileceği kadar, yaklaşık 4-5 mm’lik kesiler yapılır, dolayısıyla, izsiz bir ameliyattır.

Vücuttan ne kadar yağ almak doğrudur, genelde 4-5 lt nin üzerinde alınmasının tehlikeli olduğu söylenmekte, buna katılıyor musunuz ?

Sorunuza şöyle başlayalım: liposuctionı ne amaçla yapıyoruz ? diyelim: Liposuction üç amacı gerçekleştirmek için yapılır: normal kiloda olup, bölgesel yağ toplanması olan şahıslar, vücudunun belli bölgelerinde kontur düzensizliği olup, liposuction ile alınan yağların bu bölgelere yeniden enjekte edilmesini gerektiren sahıslar, aşırı kilolu olup, diğer zayıflama yöntemleri ile sonuç alamayan şahıslar. Liposuction ilk uygulanmaya başlandığı 1970 lerin sonunda, alınan yağ miktarı 1-1.5 litre civarında idi. Ameliyat sırasında yağ ile beraber belli oranlarda kan dokusu da emilmekte idi. Ameliyat sahasına belirli ilaçlar içeren serumlar enjekte edilmesi ile, ameliyat sırasında oluşan kanama çok düşük miktarlara indirilmiş ve alınan yağ miktarı da bununla orantılı olarak artarak 4-5 lt civarına ulaşmıştır. zamanla elde edilen cesaret verici sonuçlar sayesinde, alınacak yağ miktarında üst sınır ortadan kalkmıştır. Yani, artık hastalarımıza önce zayıflayın ardından liposuction yapalım, demiyoruz. Zaten 10-15 lt yağ alındığı zaman bu şekilde bir uygulama anlamsız olmaktadır. Böylece liposuction işlemi zayıflama amacıyla yapılmış olmaktadır. Ancak, yüksek miktarlarda yağ alacağımız hastaların, genel sağlıklarının yerinde olmasını istiyoruz. Belirli hastalıkları olan ( kalp, şeker, yüksek tansiyon ) kişilere bu tip işlemleri yapmaktan kaçınıyoruz. Burada, işlemin riskinden ziyade, hastanın riskinin belirlenmesi temel uygulama olmalıdır. Özellikle liposuction, insanlar arasında hak etmediği olumsuz bir şöhrete sahip oldu.

Vücuda şekil vermek için alınan yağları geri mi veriyor sunuz?

Pekçok bayanda bölgesel yağ fazlalığı olduğu gibi, bir kısmında da bölgesel yağ eksikliğine bağlı kontür bozukluğu görülür. Çoğu zamanda bu iki durum beraber görülür. Bu sorunların düzeltilmesi, vücut yağlarının fazla olduğu bölgelerden az olduğu bölgelere transfer edilmesi ile olur. Bu yönteme, yağ şekillendirme anlamına gelen liposculpturing , liposhaping gibi isimler verilmektedir. Yağ fazlalığı olan bölgelerden liposuction yöntemi ile alınan yağlar, yine benzer kanüllerle, yağ eksikliği olan bölgelere verilir. Bu bölgeler, genelde; basen-bel arası, poponun üst kısmı, uyluk iç-orta kısmı ve baldırlar olmaktadır. Verilen miktar, liposuction ile alınan yağ dokusuna bağlı olarak toplamda 1 litreye yaklaşmaktadır. Verilen yağ miktarının yaklaşık % 40-60 ı birkaç ay içinde vücut tarafından emilse de kalan miktar hastayı memnun etmektedir.

Söyledikleriniz doğrultusunda liposuctionı, bir kilo verme yöntemi olarak değerlendirebilir miyiz ?

Elbette,liposuction belli miktarlarda kilo fazlası olan ve özellikle diyet ve egzersiz uygulamaları ile istediği sonuçları elde edememiş kişilerde başarıyla uygulanan kilo verme yöntemi olmuştur. Bu kişiler genelde, ideal kilolarından 10-30 kilo fazlası olan kişilerdir. Rahatlıkla 10 litrenin üzerinde yağ alınabilmektedir. İşlemin ardından, ortalama, hastaların %80′ i diyet ve egzersiz programlarına çok daha kolaylıkla uymakta ve elde edilen sonucu daha da ileriye götürmektedirler. Ameliyattan birkaç ay sonra, bu kişilerin 2-3 beden zayıfladıklarını görmekteyiz.

Peki, bu durumda liposuction, diyet ve egzersiz gibi uygulamalara alternatif mi oluyor?

Evet, artık liposuction kilo verdirmek için, egzersiz ve diyet uygulamalarına bir alternatif oluşturmaktadır. Çok kısa bir sürede etkisini göstermesi, hastanın kas-kemik kitlesinde kayıp oluşturmaması diğer yöntemlere göre üstünlüğünü oluşturur. Önceki yıllarda, hastalarımıza, ameliyat öncesinde zayıflamalarını, ardından liposuction ile düzeltme yapılmasını öneriyorduk, artık rahatlıkla 10 litre civarında yağ alabildiğimiz için ameliyat öncesi zayıflama önerisinde bulunmuyoruz. Bununla birlikte, aşırı kilolarından kurtulmanın verdiği rahatlık ile hastalar, egzersiz ve diyet uygulamalarına, ameliyat öncesi dönemden çok daha kolay uyum sağlamaktadırlar. Şunu da unutmamak gerekir ki, liposuction, yemek yemek için bir izin kağıdı görevi görmez. Hastalarımız, eğer, yüksek kalori alımına devam ederler ise, birkaç yıl içerisinde yeniden eski kilolarına dönebilirler. Bu sebeple, hastalarımıza, ameliyattan hemen sonra yapabilecekleri ölçüde egzersiz programlarına başlatıyoruz.

Evet, yazılı basında liposuction sonucu ciddi sorunlar yaşayan insanlardan bahsedilmekte, bununla ilgili yorumunuz nedir, bunlar önlenebilir mi ?

Bunun en önemli sebebi, hem bu işlemi uygulayan doktorların, hem de hastaların, liposuctionın ciddiyetini yeterince kavrayamamaları, olmuştur. Dünyanın pek çok ülkesinde, kısa süren kurslar sonrasında plastik cerrah olmayan doktorlara liposuction yapma yetkisi verilmektedir. Liposuctiondan sonra oluşan bu sorunlar geriye dönük incelendiğinde, pek çoğunun, bu yeterli tecrübeye sahip olmayan doktorlar tarafından yapıldığını görmekteyiz. Yine, ameliyat öncesi hastanın genel sağlık durumunun ortaya konamaması veya mevcut bir hastalığın gözden kaçması sonucu, ameliyat yapılmaması gereken hastalara bu uygulamalar yapılmaktadır. Bunun sonucu olarak ta karşımıza ameliyat sonrası ciddi sorunlar çıkmaktadır.