fbpx

Orta Yüz Germe

Endoskopik Orta Yüz Germe Ameliyatı

Orta yüz germe ameliyatı, orta yüz (alın-yüz-boyun) derisinde oluşan sarkıklığın ve kırışıklığın giderildiği, derialtı dokusu ile birlikte gevşekliğin giderildiği ameliyata denir. Yüz germe ameliyatının son yıllarda, anatomisi ve yüz gençleştirme cerrahisindeki önemi ve etkisi ortaya konmuştur. Dolgun bir elmacık kemiği bölgesi, gençlik, güzellik ve tazelik ifade eder ve o kişiye dikkat çekici bir güzellik verir. Bebeklerin bile yüzündeki güzelliği veren bu dolgun yanaklardır. İlerleyen yaşlarda bu yağı yerinde tutan yapılar zayıflar ve yağın aşağı kaymasıyla elmacık kemiği üzerindeki dolgunluk kaybolmaya ve sarkan kısımlar da burun kenarlarında birikmeye başlar. Bu sorunu çözen yüz germe ameliyatları, bizim de uyguladığımız çift tabaka derin plan , ameliyatlardır. Eğer kişi, yüz germe yapılacak kadar ileri yaşta değil ve yüz derisinde sarkma yok ise, bu durumda sadece, tarif ettiğimiz bölgeye yönelik bir ameliyat yapılır ki bu ameliyatlara, orta yüz germe ameliyatları denir.

Bu Ameliyat Nasıl Yapılır ?

– Yüzeyel plan orta yüz germe ameliyatı, – Derin plan orta yüz germe ameliyatı olarak iki çeşittir. Yüzeysel plan orta yüz germe ameliyatı, alt göz kapağı kirpik hizasından yapılan cilt kesisi ile gerçekleştirilir. Bu bölgeden aşağıya doğru ilerlenir ve yanak yağı, kemiğe bağlandığı noktalardan eski yerine yükseltilerek bu bölgeye sabitlenir. Derin plan orta yüz germe ameliyatı ise, endoskopik yüz germe ameliyatı olarak da bilinir. Ağız içinden ve şakak bölgesindeki saç içinden yapılan iki adet kesi ile gerçekleştirilir. Bu yöntemle, elmacık kemiği üzerindeki tüm yumuşak dokular ( kas, yağ ) , yukarıya doğru çekilir ve şakak bölgesindeki kasın üzerine sabitlenir.

Bu Yöntemlerden Hangisi Bana Uygundur ?

Pek çok cerrah, derin plan endoskopik yöntemi uygulamaktadır fakat benim de uyguladığım cerrahi yöntemi uygun gören grup ise, iki tür ameliyatında uygulanması gerektiğini düşünmektedir. Bu ameliyat adaylarının büyük çoğunluğu için, yüzeysel teknik yeterli olmaktadır, alt göz kapaklarında torbalanma şikayeti olan hastalarda da tercih edilen yöntem yüzeysel plan yöntemdir. Orta yüz bölgesinde ciddi çökme olan hastalarımız için ise derin plan endoskopik yöntem daha uygundur. Hangisinin uygun olduğunu cerrahınız ile birlikte karar vermeniz en doğrusudur.

Bu Ameliyatın Komplikasyonları Nelerdir ?

Kanama ve enfeksiyon oluşma riski bu bölge için yok denecek kadar azdır. Asimetri, yine çok nadir de olsa oluşabilecek bir sorundur. Dokuları asmak için kullanılan dikişlerde gevşeme, açılma vs durumlarda karşımıza çıkabilir. Göz altında çekme ,kirpiklerin altından kesilerek yapılan ameliyatlardan sonra görülme ihtimali vardır. Ameliyat bölgesinden geçen sinirlerde olabilecek hasara bağlı olarak, his kaybı ve geçici kas fonksiyon kayıpları görülebilir.Saç içinden yapılan kesilerde, geçici saç dökülmesi olabilir fakat dökülen saçlar yeniden çıkacaktır. Özellikle derin plan tekniğinden sonra, ameliyat sahasında uzun süren aşırı ödem (şişlik) görülebilir.

Bu Ameliyatlar Hangi Yaş Grubu Hastalara Uygulanır ?

Orta yüz germe ameliyatları yirmili, otuzlu yaş grubundaki hastalara hitap eder. Ancak deri altı yağ dokusu ( özellikle de, yanak yağı ) düşüklüğü belirmeye başlar ve düzeltilmesi için de, orta yüz bölgesindeki yumuşak dokuların yukarıya çekilmesi şeklinde olur

Ameliyatsız, İplerle Kaldırma İşlemleri Bu Ameliyatların Yerini Tutar mı ?

Son yıllarda, çeşitli özelliklerde üretilmiş ipler sayesinde yüzün belli bölgelerine germe işlemleri yapılmaktadır. Özellikle ipler ile yapılan yüz germe ya da yüz askılama işlemleri, aynı amaç için yapılan ameliyatlar ile bir tutulmamalıdır. Muayenehane şartlarında yapılan bu işlemlere, basit olması nedeniyle tercih edilmektedir fakat ipler ile askılanmaya çalışılan dokular cilt ve hemen altındaki yağ dokularıdır ve kendi yapısından ayrılmadıkları için, iplerin çekme etkisi yeterli olmamakla beraber kısa sürede etkisini kaybedebilmektedir ve iplerin ele gelmesi, uzun süreli ağrı oluşturması ya da sinir hasarına sebep olabilmektedir. Yüzde asimetri oluşturma riski diğer ameliyatlara göre çok daha fazladır ve ameliyat olmak istemeyen hastalara, alternatif olarak sunulsa da sonuçları açısından beklentileri pek karşılamamaktadır.