Hokka Burun – Elele Dergisi Röportajı
Op. Dr. Y. İlker bey, bugün sizin de en başarılı olduğunuz burun ameliyatları ile ilgili konuşmak isteriz. Bu konudaki en son gelişmeler nedir, bu arada sizin yeni teknikler üzerinde çalıştığınızı biliyoruz, bunlardan uluslararası dergilerde yayınlananlar da var, bize bunlardan bahseder misiniz?
Burun ameliyatları her zaman estetik cerrahinin en zor ama bir o kadar da en çok yapılan ve hastaları en çok mutlu eden ameliyatı olmuştur. Ancak yüzün tam ortasında olması sebebiyle de hata affetmeyen bir özelliği vardır. En önemli amacımız bir seferde en iyi sonucu alacağımız ameliyatlar yapmaktır. Böylece olası komplikasyonlardan arınmış ve son derece güzel ve doğal burunlara sahip hastaların sayısını artırmak mümkün olacaktır.
Geliştirdiğiniz teknikler istenmeyen sonuçları azaltmaya ne kadar yardımcı olmaktadır? Oluşabilecek bu komplikasyonları önlemek için pek çok yöntem geliştirmekteyim. Bunlardan ilki, burun kemeri alınmış hastalarda burun sırtında düzensizlik gelişmesini önlemek ve burun sırtında çökme olmasını önlemek için geliştirdiğim tekniğim. Bu amaçla, ameliyat sırasında kesilip atılan burun sırtındaki kıkırdak dokuyu kendi tasarladığım dikiş tekniği ile burnun içine katlamaktayım ve burun sırtına istediğim yükseklik ve kalınlığı verebilmekteyim. Bu katlanan parça canlı bir doku olduğu için de erime şansı yoktur ve burunda çökme olmaz.
Bu tekniğiniz nasıl karşılandı?
Bu geliştirdiğim tekniği ilk defa 2008 yılında, Bologna-İtalya da estetik cerrahi sempozyumun da sundum. Sunumun ardından, uluslar arası “Aesthetic Plastic Surgery” dergisinin editörü Amerikalı Dr. Thomas Biggs beni tebrik edip çalışmamı yayın için hazırlamamı istedi. Bunun üzerine çalışmalarıma hız verip hazırladığım yazım, aynı derginin 2011 Ağustos sayısında yayınlandı.
Tebrik ederiz, İlker bey, tekniklerimin ilki dediniz, ikincisini de öğrenebilir miyiz?
Evet, bir diğer tekniğim herhangi bir sebeple eğrilmiş burunların düzeltilmesi ile ilgilidir. Burun ameliyatları içerisinde en zor olanları eğrilmiş bir burunun düzeltilmesidir. Yıllarca mevcut teknikler ile en iyi sonuçları almaya çalışmamıza rağmen pek çok hastanın burnunda arzu ettiğimiz düzelmeyi elde edemiyorduk. Bunun üzerine, farklı bir yaklaşımla endoskopik cerrahide kullanılan titanyum klipleri burun septumu denilen kıkırdak kısmı destekleyip düzeltmek için kullanmaya başladım. Sonuçlarım hastalarımın da takdirini alacak oranda başarılı oldu. Bunun üzerine elde etiğimiz bilgi ve tecrübelerimizi meslektaşlarımla paylaşmak istedim. Tekniğimi ve uygulamamı anlattığım yayınım uluslar arası “ Journal of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery” dergisinde yayınlanmaya hak kazandı.
İlker bey herhalde çalışmalarınız bunlarla sınırlı değil?
Aslına bakarsanız daha pek çok burun ameliyatı tekniği geliştirdim ve geliştirmeye devam etdiyorum. Başlıcaları, burun ucu düşmelerini önlemek için, burun kanatlarında çökme olmasını engellemek için ve en önemlisi buruna ameliyat öncesinde kararlaştırdığımız şekli verebilmek için geliştirdiğim tekniklerdir.
İsterseniz bunların ayrıntılarına bir başka röportajımızda değinelim.
Bir yanıt yazın