Jinekomasti Ameliyatı Nedir?
Jinekomasti, erkeklerde kadınsı meme büyümesidir. Herhangi bir sağlık tehlikesi yaratmamakla beraber, nadir durumlarda sağlığı tehdit edebilecek farklı bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Sıklıkla sosyal ve psikolojik sorunlara sebebiyet verir.
Jinekomastiyi meydana getiren sebep belirlenebilirse, buna yönelik tedavi uygulanabilir. Ancak birçok durumda tedavisi cerrahidir. Jinekomasti oluştuğu sırada memede fibrozis adı verilen sertleşme meydana gelirse tek yolu ameliyattır.
Jinekomasti Neden Olur?
Genellikle hormonlardaki dengesizlikten kaynaklandığı düşünülür. Fakat hormonal dengesizlik yaşamayan erkeklerde de görülebilir.
Erkek meme dokusunun aşırı büyümesi olarak tanımlanan jinekomastinin oluşum nedeni sıklıkla idiopatiktir, yani tıbben tespit edilebilen bir sebep bulunamamaktadır. Kilo vermek, spor yapmak, krem ve ilaç kullanımı gibi yöntemlerle tedavi edilemez.
Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tedavi yöntemi cerrahidir. Uygulanacak yöntem hastanın muayenesi sonucu doktor tarafından kararlaştırılır.
Meme dokusunda fazla miktarda yağ dokusu mevcut hastalarda liposuction yöntemi iyi neticeler verir. Yağ dokusu fazlalığı ile birlikte meme bezi fazlalığı olan hastalarda ise liposuction la birlikte meme dokusuna da müdahale gerekebilir.
Çoğunlukla yağ alma (liposuction) işlemi jinekomasti sorununa kesin sonuçtur. Hastanın meme dokusu hızlı ve iyi toparlanır. Yağ almaya ek olarak meme yapısını küçültmek de gerekliyse ise kahverengi meme başının altından yaptığımız açık cerrahi teknikle meme yapısını küçültmek mümkündür ya da liposuction (Yağ aldırma) yöntemiyle cerrahi girişim yapılabilirHastanın meme dokusuna ve yapısına göre de ameliyat ve liposuction yöntemleri bir arada kullanılabilir.
Jinekomasti Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?
Meme dokusundaki büyümeden dolayı Görünüşünden memnun olmayan rahatsızlık hisseden erkeklere bu ameliyat yapılabilir. Ergenlik çağındaki erkeklerde rastlanan jinekomasti vakalarının çoğunluğu birkaç yıl içerisinde kaybolabilmektedir. Bu nedenle ergenlik dönemindeki genç erkeklere bu ameliyat yapılmamalıdır.
Jinekomasti Ameliyatı Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bazı ilaçlar anestezi ile etkileşebildiğinden ya da yan etkileri olabildiğinden hasta kullandığı tüm ilaçları ameliyat öncesi doktoruna bildirmelidir. Özellikle aspirin ve türevi ilaçların ameliyattan en az bir hafta önce kesilmesi gerekir. Sigara yara iyileşmesini olumsuz etkilediğinden ameliyat öncesi ve sonrasında uzunca bir sure kullanılmamalıdır.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası Nelederden Kaçınılmalıdır?
Ameliyat sonrası göğüs bandajlarla sarılır. Doktor tavsiyesine ve anestezi yöntemine bağlı olarak çoğunlukla hasta aynı gün taburcu olabilir, nadiren 1 gün hastanede müşahade altında kalabilir. Sonrasında ağrı ya da acı duyulan bir ameliyat değildir. Hasta bir süre spor ve üst bedeni zorlayacak hareketlerden kaçınmalıdır.